6 personen
Ingrediënten:
- Bladerdeeg, zelf gemaakt of een pakje uit het koelvak/vriezer
- 6 stevige peren
- 300 gr suiker
- 500 ml droge witte wijn
- 2 kaneelstokjes
- rasp van 1 sinaasappel
- 1 ei, losgeroerd
- 2 el kristalsuiker
Bereidingswijze:
Schil de peren, laat het steeltje er aan zitten. Snijd de onderkant recht, zodat ze rechtop blijven staan.
Doe de suiker met de witte wijn, 400 ml water, kaneelstokjes en de sinaasappelrasp in een pan en breng langzaam aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost. Laat 3 minuten inkoken.
Doe de peren in de pan, breng opnieuw aan de kook en kook de peren op een zacht vuur in ca 15 minuten.
Haal de peren uit de pan en laat afkoelen.
Kook de siroop nog 10-15 minuten in. Laat de siroop dan afkoelen.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 200 ?C.
Rol het bladerdeeg uit tot een grote lap van maximaal 0,5 cm dik. Snij deze in repen van ca 1 cm dik.
Bestrijk de peren licht met de siroop.
Pak een reep bladerdeeg en begin vanaf de onderkant van de peer het bladerdeeg om de peer te wikkelen. Plak een volgende reep bladerdeeg vast met wat siroop en wikkel de peren tot aan de bovenkant, rondom in bladerdeeg. Stop het einde van de laatste bladerdeegreep onder de voorgaande spiraal zodat je mooi rond uitkomt.
Snij uit het restant bladerdeeg nog een paar blaadjes en plak deze met wat siroop vast, net onder het steeltje.
Bestrijk de peren met losgeklopt ei en bestrooi met de suiker.
Zet ze op een bakplaat en bak ze in de oven totdat ze mooi goudbruin zijn (ca 20-25 minuten)
Laat ze uit de oven iets afkoelen en serveer ze met de ingekookte siroop.
NB
Je kunt deze peren ook prima voorbereiden en “koud” eten als dessert. Serveer ze op kamertemperatuur met de siroop en bijvoorbeeld een bolletje ijs.