Ingrediënten (4 personen):
- 1 kg Gieser Wildeman stoofpeertjes
- 1 citroen (schoongeboend)
- 250 ml soepele rode wijn
- 75 g kristalsuiker
- 1 kaneelstokje (zakje 20 g)
- 4 kruidnagels (optioneel)
- 1 gedroogd laurierblaadje (optioneel)
Bereiding:
- Snijd met een scherp mesje of dunschiller 3 reepjes gele schil van de citroen. Schil de peertjes met een scherp mesje of dunschiller. Laat de steeltjes eraan zitten.
- Doe de stoofperen in een ruime pan en voeg de wijn toe. Vul aan met water totdat de peertjes net onder staan.
- Voeg de citroenreepjes, suiker en het kaneelstokje toe en breng aan de kook. Voeg voor een extra kruidig accent de kruidnagels en laurier toe. Stoof 1 uur op laag vuur. Serveer warm of koud.
Bereidingstip:
Je kunt de stoofpeertjes 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm voor het serveren op laag vuur, of serveer ze koud.
Bereidingstip:
Maak van je stoofperen supersnel een compote door 100 g stoofperen fijn te snijden en er 1 el kookvocht door te roeren. Voeg 2 el sinaasappel-gembermarmelade (potje 340 g) toe en schep door elkaar. Serveer bij een kaasplankje.
Variatietip:
Vervang voor een alcoholvrije variant de rode wijn door rodedruivensap (fles). Breng eventueel op smaak met extra suiker.
Variatietip:
Je kunt de rode wijn en het water ook vervangen door 750 ml port. Gebruik dan de helft van de suiker.